Zahraniční študenti slovenčiny spoznali aj naše prírodné a kultúrne pamiatky

24.08.2012 Bratislava

Bratislava 24. augusta (TASR) – V Aule Univerzity Komenského v Bratislave dnes slávnostne ukončili 48. ročník letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca odovzdaním vysvedčení. Zúčastnilo sa na nej 155 cudzincov z 38 krajín, medzi nimi z Izraela, Palestíny, Číny, Japonska či Thajska.

"Tento ročník prebiehal vo vynikajúcej atmosfére. Napriek veľkým horúčavám ste strávili príjemné chvíle so slovenčinou i pri spoznávaní našej kultúry a krajiny," uviedla v príhovore riaditeľka Studia Academica Slovaca Jana Pekarovičová.

Základom pobytu cudzincov v Bratislave bol vzdelávací program - jazykové semináre a konverzačné cvičenia slovenčiny v skupinách pre začiatočníkov, mierne a stredne pokročilých i pokročilých. Mohli si tiež vybrať z ponuky tvorivých dielní, kde si formou spevu, ľudového tanca, divadla či tvorivého písania precvičili používanie slovenčiny v praxi.

Počas troch týždňov spoznávali našu hudobnú, ľudovú a inú kultúru na podujatiach v Bratislave. Tiež prírodné krásy a kultúrne pamiatky v rôznych regiónoch. Okrem návštevy Bratislavského hradu a mesta Modra absolvovali aj trojdňovú exkurziu naprieč Slovenskom.

"Išli od Bratislavy až po východ do Košíc, Bardejova. Navštívili Červený Kláštor, Oravu, Liptov, Turiec, banské mestá, hrady a zámky – Trenčín, Bojnice, múzeá v prírode Pribylinu a Vlkolínec. Skupina, ktorá bola na Oravskom hrade, sa previezla aj plťou," povedala pre TASR Pekarovičová.
 

Vyberte región